Niets is zo heilzaam voor zelfingenomen mensen als vallen.

Lees eens het mooie boekje van Imme Dros “De huiveringwekkende mythe van Perseus.” Een kinderboekweek geschenk uit 1996. Leuk en leerzaam om te lezen, ook voor grote mensen! Een klein stukje tekst hieronder.

“Toen nam Perseus zijn kans waar, hij stopte het hoofd van Medusa in de tas en trok de verdwijnkap over zijn oren. Weg was de held. Hij zwierde triomfantelijk over de golven, sneller dan de wind, sneller dan de gedachte. De god Hermes zag het hoofdschuddend aan: succes is gevaarlijk. Dus liet de god Perseus voor zijn eigen bestwil af en toe uit de bocht vliegen, botsen tegen een zeemeeuw, struikelen over zijn eigen voeten, omslaan en vallen. Niets is zo heilzaam voor zelfingenomen mensen als vallen. Wie een paar keer omvalt, kijkt in ’t vervolg goed uit zijn doppen. Zonder woorden gaf Hermes de jongen een wijze les mee: laat triomf vooral niet tot onvoorzichtigheid leiden.
Toen Perseus’ gelouterd was door wat stevige smakken, toonde de god hem de hele wereld en bovendien de onderwereld waar levende mensen nooit mogen komen. Daarna vertrok hij, de god had het druk met andere dingen.”

Imme Dros schreef heel veel (kinder)boeken en heeft onlangs de Ilias en de Odyssee prachtig vertaald.