Over de grenzen van het denken ….

Het is een mooie, zwoele avond, ik loop langs het kanaal en zie opeens een grote vis. Het lijkt wel of hij naar mij kijkt en voor de grap vraag ik, “Hoe is het water?” De vis kijkt een beetje verbouwereerd en antwoordt, “Welk water?”

Ineens ben ik weer bij die eeuwige filosofische vraag, wat is de werkelijkheid? Voor ons is dat het denken en wat me intrigeert is waar de grens van het denken werkelijk ligt. Voor mij zal dat wellicht altijd een probleem blijven. Voor de vis in het kanaal is het geen probleem. Hij heeft geen weet van het land en zal dat ook nooit weten.
Is dat met ons ook zo? We hebben in ieder geval geen weet van wat er buiten ons denken is. Een andere dimensie misschien? Maar dat is weer mijn denkkader. Daar kom ik dus niet uit. Gelukkig kunnen filosofen er eeuwenlang over doorfilosoferen. Sommigen van hen komen heel ver, ze duwen als het ware de grens van het denken wat verder op.
Eén van de mooiste dingen van het lezen van filosofie is dat ik toch het idee hebt wat dichter bij die grenzen te komen. Maar ook dat ik me steeds duidelijker realiseer dat ik niet alleen ben als een vis in het kanaal, maar veeleer een goudvis in een kom. Ik stoot steeds m’n neus tegen het glas. Ik zie wat wazigs daarachter, maar ik weet niet wat en ik weet ook niet hoe ik daar moet komen. En als ik er uit kom, dan ben ik dood. Toch zit het in mij en de meeste mensen, denk ik, dat we blijven zoeken naar de wereld buiten de vissenkom.
Natuurlijk maken we onze eigen buitenwereld, anders kunnen we niet leven. Maar misschien zitten we er wel helemaal naast. Of we gaan er volkomen, onwetend aan al die andere mogelijke werelden voorbij. Zoals vogels in mijn tuin, die mij wel opmerken, maar er geen weet van hebben, wie, wat en hoe wij mensen zijn. 
Hierover denken en je verwonderen, dat is filosoferen!

“De wereld van Sofie” is een mooi en goed boek dat je daarbij kan helpen.
het is een dik boek en je moet hem wel uitlezen, dan pas weet je waar het over gaat. 
Houd je niet van lezen? Er is ook een DVD van het boek. Prachtig!
Zie: De wereld van Sofie